Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak.

ABD’li bilim insanı uyardı:

Omicron’a ilişkin şimdiye kadar yapılan çalışmalar corona virüs varyantının daha az ciddi hastalığa neden olduğunu gösterdi. Bu durum pek çok uzmana pandeminin sonunun göründüğüne dair umut verdi. Ancak ABD’nin en prestijli hastanelerinden biri olan Mayo Clinic’ten Dr. Gregory Poland, virüsün bu yüzyılın sonuna kadar insanları etkilemeye devam edeceği konusunda uyardı. Covid-19’un endemik hale geleceğini söylemek için henüz çok erken olduğunu söyleyen Poland, insanların nesiller boyunca Covid-19 aşısı olmaya devam edeceğini açıkladı.

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 1

ABD’de yer alan Mayo Clinic’te epidemiyolog olarak çalışan ve “Vaccine” adlı bilimsel derginin baş editörü olan Dr. Gregory Poland, corona virüs pandemisinin bu yüzyılın sonuna kadar insanları etkileyeceğini öne sürdü.

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 2

Aşı ve bulaşıcı hastalıklar konusunda ABD’nin önde gelen uzmanlarından biri olan Dr. Poland, MarketWatch adlı finans sitesine konuştu.

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 3

Corona virüsün Omicron varyantının daha az ciddi hastalığa neden olması nedeniyle bilim insanları Covid-19 pandemisini  endemik bir hale getirebileceğini düşünüyor. Ancak, Poland aynı iyimser bakış açısını paylaşmıyor. 

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 4

COVİD-19 HAYVANLARI ENFEKTE ETMEYE DEVAM EDİYOR

Poland, “’Henüz endemi tahminini yürütebileceğimiz herhangi bir aşamada değiliz. Corona virüsü ortadan kaldıramayacağız. Corona virüs hayvanları enfekte etmeye devam ediyor. Yani türler arasında dolaşarak mutasyona uğruyor. Bu nedenle süresiz olarak dolaşma kabiliyetine sahip” diye konuştu. 

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 5

Poland, ayrıca virüsün çok uzun bir süre boyunca dolaşımda olması nedeniyle insanların nesiller boyunca corona virüs aşısı yaptırmaya devam edeceğini söyledi. 

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 6

“TORUNLARINIZIN TORUNLARI COVİD-19 AŞISI OLMAYA DEVAM EDECEK”

Poland sözlerini şöyle sürdürdü: “Öyleyse bir tahminde bulunmama izin verin. O zamana kadar hepimiz ölmüş olacağız ama torunlarınız,  hatta torunlarınızın torunları hala corona virüse karşı aşılanıyor olacak. Bunu nereden biliyorum? Bu sonbaharda grip aşısı yaptırdıysanız, bu 1918’de ortaya çıkan ve pandemiye neden olan İspanyol gribininden kaynaklı.”

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 7

DAHA ÖNCEKİ TAHMİNİNDE HAKLI ÇIKTI

Diğer taraftan bu Dr. Poland’ın yaptığı ilk kötümser tahmin değil. Poland, geçen Aralık ayının başından 2021’in sonuna kadar 32 bin ABD’linin Covid-19 öleceğine açıklamıştı. 

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 8

Our World in Data’ya göre, bu dönemde ABD’de yaklaşık 31 bin Covid-19 ölümü kaydedildi ve Poland haklı çıktı.  

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 9

Bunun yanı sıra Poland, pandeminin geleceğine ilişkin tahminlerde tedbirli olan tek uzman değil.  

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 10

FAUCİ VE DSÖ DİREKTÖRÜ’NDEN UYARI

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü direktörü Dr Anthony Fauci, geçen hafta, Omicron varyantının ardından, pandeminin durumunu önemli ölçüde değiştirecek yeni bir Covid-19 varyantının ortaya çıkabileceği konusunda uyarmıştı. 

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 11

Davos Gündemi adlı sanal etkinlikte konuşan Dr. Fauci, “Umarım Covid-19  endemik hale gelir. Ancak, önceki varyantın bağışıklık tepkisinden kaçan başka bir varyant bulamazsak durum böyle olur’ diye konuşmuştu.

ABD’li bilim insanı uyardı: Covid-19 yüzyılın sonuna kadar hayatımızdan çıkmayacak - 12

Fauci ayrıca, pandeminin geleceği hakkında geçmişte doğru olduğu kanıtlanan açıklamalar yaptı ve Ağustos ayında corona virüsün aşılanmamışlar arasında hızla yayılması nedeniyle aşıya dirençli bir Covid-19 varyantının  ufukta göründüğünü tahmin etti. Birkaç ay sonra, Güney Afrikalı yetkililer, Omicron varyantını keşfetti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus da bu hafta Omicron’un son Covid-19  varyantı olduğunu varsaymanın tehlikeli olacağını söyledi.

  • Oxford Üniversitesi: Sinovac, üçüncü doz Pfizer/BioNTech ile takviye edildiğinde güçlü antikorlar üretiyor

The Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, iki doz Sinovac aşısı olan kişilerin, Pfizer/BioNTech aşısıyla üçüncü dozu yaptıklarında, antikor seviyelerinin güçlü bir şekilde yükseldiğini gösterdi. Brezilyalı araştırmacılar ve Oxford Üniversitesi ortaklığında yürütülen çalışmada, üçüncü dozun Omicron ve Delta varyantında ciddi hastalığına karşı koruyabileceği belirtildi.

 - 1

Brezilya’daki halk sağlığı uzmanları ve Oxford Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, AstraZeneca, Pfizer/BioNTech veya Johnson & Johnson’a ait üçüncü bir Covid-19 aşısı dozunun, daha önce iki doz Sinovac aşısı almış kişilerde antikor seviyelerini önemli ölçüde artırdığını buldu. 

 - 2

Bilim insanları, Sinovac aşısının,  Delta ve Omicron varyantlarına karşı da dahil olmak üzere viral  vektör veya mRNA aşılarından güçlü bir destek aldığını söyledi. 

 - 3

50’DEN FAZLA ÜLKEDE ONAYLANDI

Bununla birlikte Sinovac’ın aşısı, Çin’deki bir hastadan izole edilen corona virüsün inaktive edilmiş  versiyonunu kullanıyor. CoronaVac adlı aşı, Türkiye de dahil olmak üzere  Brezilya, Çin, Arjantin, Güney Afrika, Umman, Malezya ve  Endonezya’nın da dahil olduğu 50’den fazla ülkede onaylandı.

 - 4

Oxford Üniversitesi  Aşı Grubu Direktörü ve çalışma lideri Andrew Pollard, “Bu çalışma, inaktive aşıların kullanıldığı birçok ülkedeki politika yapıcılar için önemli seçenekler sunuyor” dedi.

 - 5

İNAKTİF AŞILAR VE MRNA AŞILARI ARASINDA NE FARK VAR?

Sinovac, AstraZeneca-Oxford ve J&J  tarafından geliştirilen viral vektör aşıları, koruma istenen virüsten proteinler yapmak amacıyla genetik talimatlar vermek için başka bir virüsün zayıflamış bir versiyonunu kullanıyor.

Pfizer ve BioNTech’in mRNA aşıları ise vücuda enfeksiyonlara karşı nasıl savunulacağını öğretmek için viral proteinler yapmak için talimatlar içeren bir genetik kod sunuyor.

 - 6

ÜÇÜNCÜ DOZ İÇİN FARKLI BİR AŞI SEÇİLMESİ DAHA FAYDALI

Diğer taraftan, Brezilya’nın Sao Paulo ve Salvador şehirlerinden bin 240 gönüllünün yer aldığı son araştırmaya göre, araştırmacılar üçüncü bir CoronaVac aşısının da antikorları artırdı. Ancak, sonuçlar farklı bir aşı kullanıldığında daha iyiydi.

 - 7

Sonuçları The Lancet adlı tıp dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, iki doz Sinovac aşısı yaptıran  18-60 yaşlarındaki yetişkinlerin yalnızca yüzde 20,4’ü ve 60 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 8,9’u tespit edilebilir düzeyde nötralize edici antikorlar bulundu.

 - 8

Araştırmacılar bu nedenle, Sinovac aşısı yaptıranların üçüncü doz bir aşı yaptırmalarının, corona virüsün Omicron ve diğer varyantlarının neden olduğu ciddi hastalığa karşı korunmada çok önemli olduğunu söyledi.